Wzmocnione środki bezpieczeństwa biologicznego dla zakładów hodujących świnie znajdujących się w strefach zamkniętych I, II oraz III
Comments : Off
WZMOCNIONE ŚRODKI BEZPIECZEŃSTWA BIOLOGICZNEGO DLA ZAKŁADÓW HODUJĄCYCH ŚWINIE ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W STREFACH ZAMKNIĘTYCH I, II ORAZ III
(o których mowa w art. 16 ust. 1 lit. b) p pkt (i))
- Następujące wzmocnione środki bezpieczeństwa biologicznego, o których mowa w art. 16 ust. 1 lit. b) p pkt (i), mają zastosowanie do zakładów utrzymujących świnie, znajdujących się w strefach zamkniętych I, II i III w zainteresowanych państwach członkowskich w przypadku zatwierdzonego przemieszczania transportów:
- świń utrzymywanych w strefach zamkniętych I, II i III poza te strefy, jak przewidziano w art. 22, 23, 24, 25, 28 i 29;
- produktów zarodkowych uzyskanych ze świń trzymanych w strefie zamkniętej II poza tę strefę, jak przewidziano w art. 31 i 32;
- produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego uzyskane ze świń trzymanych w strefie zamkniętej II poza tę strefę, jak przewidziano w art. 35 i 37;
- świeżego mięsa, produktów mięsnych, w tym osłonek, uzyskanych ze świń trzymanych w strefach zamkniętych II i III poza te strefy, jak przewidziano w art. 38, 39 i 40.
- Operatorzy zakładów hodujących świnie w strefach zamkniętych I, II i III znajdujących się w zainteresowanych państwach członkowskich w przypadku zatwierdzonego przemieszczania poza te strefy zapewniają, aby w zakładach hodujących świnie stosowano następujące wzmocnione środki bezpieczeństwa biologicznego:
- nie może być bezpośredniego ani pośredniego kontaktu między utrzymywanymi świniami a co najmniej:
- innymi utrzymywanymi świniami z innych zakładów;
- dzikimi świniowatymi;
- właściwe środki higieniczne, takie jak zmiana odzieży i obuwia przy wchodzeniu i wychodzeniu z pomieszczeń, w których trzymane są świnie;
- mycie i dezynfekcja rąk oraz dezynfekcja obuwia przy wejściu do pomieszczeń, w których trzymane są świnie;
- brak jakiegokolwiek kontaktu z utrzymywanymi świniami przez okres co najmniej 48 godzin po przeprowadzeniu polowania związanego z dzikimi świniowatymi lub jakiegokolwiek innego kontaktu z dzikimi świniowatymi;
- zakaz wstępu nieupoważnionych osób lub środków transportu do zakładu, w tym do pomieszczeń, w których trzymane są świnie;
- odpowiednie rejestrowanie osób i środków transportu, mających dostęp do zakładu, w którym trzymane są świnie;
- pomieszczenia i budynki zakładu, w których trzymane są świnie, muszą:
- być zbudowane w taki sposób, aby żadne inne zwierzęta nie mogły wejść do pomieszczeń i budynków ani mieć kontaktu z utrzymywanymi świniami lub ich paszą i materiałem ściółkowym;
- umożliwiać mycie i dezynfekcję rąk;
- umożliwiać czyszczenie i dezynfekcję tych pomieszczeń;
- posiadanie odpowiednich urządzeń do zmiany obuwia i odzieży przy wejściu do pomieszczeń, w których trzymane są świnie;
- posiadać ogrodzenie chroniące przed inwentarzem co najmniej tych pomieszczeń, w których trzymane są świnie, oraz budynków, w których przechowywana jest pasza i ściółka;
- musi istnieć plan bezpieczeństwa biologicznego zatwierdzony przez właściwy organ danego państwa członkowskiego, uwzględniający profil zakładu i ustawodawstwo krajowe; plan bezpieczeństwa biologicznego obejmuje co najmniej:
- ustanowienie stref „czystych” i „brudnych” dla personelu odpowiednich do typologii gospodarstwa, takich jak szatnie, prysznic, stołówka;
- ustanowienie i przegląd, w stosownych przypadkach, ustaleń logistycznych dotyczących wprowadzania nowych świń do zakładu;
- procedury czyszczenia i dezynfekcji obiektów, transportu, sprzętu i higieny personelu;
- zasady dotyczące żywności dla personelu na terenie zakładu oraz zakazu trzymania świń przez personel, w stosownych przypadkach i w razie potrzeby;
- specjalny okresowy program podnoszący świadomość dla personelu zakładu;
- ustanowienie i przegląd, w stosownych przypadkach, ustaleń logistycznych w celu zapewnienia właściwego oddzielenia różnych jednostek epidemiologicznych oraz uniknięcia bezpośredniego lub pośredniego kontaktu świń z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego i innymi jednostkami;
- procedury i instrukcje dotyczące egzekwowania wymogów bezpieczeństwa biologicznego podczas budowy lub remontu obiektów lub budynków;
- audyt wewnętrzny lub samoocena w celu egzekwowania środków bezpieczeństwa biologicznego.
- nie może być bezpośredniego ani pośredniego kontaktu między utrzymywanymi świniami a co najmniej: