Ubój z konieczności – informacja
Comments : Off
Ubój z konieczności
Mięso zwierząt gospodarskich kopytnych poddanych ubojowi z konieczności poza rzeźnią może być wykorzystane do celów spożycia przez ludzi wyłącznie , jeżeli spełnia poniższe wymogi:
- Zwierzę zdrowe pod wszystkimi względami miało wypadek, który uniemożliwił jego transport do rzeźni z przyczyn podyktowanych jego dobrostanem
- Zwierzę musi zostać poddane badaniu przedubojowemu przez lekarza weterynarii.
- Zwierzę poddane ubojowi i wykrwawieniu musi zostać przewiezione do rzeźni w higienicznych warunkach i bez zbędnej zwłoki. Usunięcia żołądka i jelit , bez dalszej obróbki poubojowej, można dokonać na miejscu, pod nadzorem lekarza weterynarii. Wszelkie usunięta narządy wewnętrzne musza towarzyszyć zwierzęciu do rzeźni oraz musza być oznakowane jako przynależące do tego zwierzęcia.
- Jeżeli od chwili dokonania uboju do przybycia do rzeźni upływa więcej niż dwie godziny , zwierzę musi zostać schłodzone . Jeżeli klimat na to zezwala, nie ma konieczności poddawania zwierzęcia chłodzeniu aktywnemu.
- Zwierzęciu musi towarzyszyć do rzeźni oświadczenie podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze , który utrzymywał zwierzę, stwierdzające tożsamość zwierzęcia oraz zawierające informacje na temat weterynaryjnych produktów leczniczych lub innych środków , jakie podawano zwierzęciu lub wobec niego stosowano , z wyszczególnieniem dat podawania i okresów karencji.
- Zwierzęciu musi towarzyszyć do rzeźni poświadczenie lekarza weterynarii , stwierdzające korzystny wynik badania przedubojowego, jego datę i czas oraz przyczynę uboju z konieczności, a także charakter leczenia , jakie zastosował lekarz weterynarii wobec danego zwierzęcia.
- Zwierzę poddane ubojowi musi nadawać się do spożycia przez ludzi w następstwie przeprowadzenia badania poubojowego w rzeźni, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 854/2004, w tym także po dokonaniu dodatkowych badań , jakie są wymagane w przypadku uboj7u z konieczności.
- Podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze zobowiązane sa przestrzegać wskazówek dotyczących wykorzystania mięsa, jakich może udzielić im urzędowy lekarz weterynarii po przeprowadzeniu badania poubojowego.
Na terenie powiatu nie ma rzeźni która wyraziłaby zgodę na odbiór tusz zwierząt poddanych ubojowi z konieczności.
Ewentualność odbioru tusz zwierząt z uboju z konieczności dopuścił jedynie Powiatowy Lekarz Weterynarii w Radomiu w zakładach będących pod jego nadzorem, jednakże po indywidualnym ustaleniu z właścicielem rzeźni przyjęcia tuszy zwierzęcia ubitego z konieczności. W załączeniu przedmiotowy wykaz:
L.P. | Nazwa rzeźni | Adres | Zakwalifikowana do uboju | Praca w dniach | Telefon | |
Bydło | Świnie | |||||
PPHU „BANMAS” | 26-600 Radom | x | x | Poniedziałek,wtorek, środa czwartek | 483844690 | |
FPHU PM-TECH Przemysław Madejczyk | 26-660 Jedlińsk ul. Ogrodowa 37 | x | x | Uboje nieregularne | 483213441 | |
PPHU „JANHAS” | 26-634 Gózd Niemanowice 27 | 0 | x | Prawie codziennie | 483857656 | |
PPHU „NASZ PRODUKT” | 26-600 Radom, ul. Nowa Wola Gołębiowska 103 | x | x | Uboje nieregularne | 483606272 | |
PPHU „MAMBA” Sp. J | 26-640 Skaryszew Maków ul. Skaryszewska 15 | x | x | Prawie codziennie | 486103142 | |
PPHU „LEWIN” | 26-652 Zakrzew Dąbrówka Nagórna ul. Leśna 8 | 0 | x | Środa czwartek | 665060459 | |
Rzeźnictwo i wędliniarstwo | 27-100 Iłża Błaziny Dolne 50 | 0 | x | PoniedziałekCzwartek | 486163379 | |
Ubojnia Młodocin Wojciech Kucała | Młodocin Mniejszy 165 26-642 Kowala | x | 0 | Działalność czasowo zawieszona | 4836241252 |
Uboje nieregularne-nie każdy tydzień
Prawie codziennie – nie określone dni tygodnia