Warunki przetrzymywania i sprzedaży żywych ryb
INFORMACJA POWIATOWEGO LEKARZA WETERYNARII W ZWOLENIU O SPOSOBIE TRANSPORTOWANIA, PRZEWOŻENIA I UŚMIERCANIA RYB MAJĄC NA UWADZE ZACHOWANIE DOBROSTANU ZWIERZĄT.
WARUNKI PRZETRZYMYWANIA ŻYWYCH RYB :
baseny – szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach;
woda – czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana wody nie rzadziej niż co 48 h
zagęszczenie – maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg masy/l wody;
optymalna temp. wody 10 C (+/- 5°C)
ryby bez widocznych uszkodzeń – ryby, które posiadają rany i inne
uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.
SPRZEDAŻ – POLECANA JEST SPRZEDAŻ RYB PO UPRZEDNIM ICH UŚMIERCENIU
Uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny polegający na minimalizacji cierpienia.
Miejsce – wydzielone, np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem konstrukcji sklepu; zapobiegającym udziałowi osób postronnych.
Zabronione jest uśmiercanie zwierząt kręgowych, a więc również ryb, w obecności dzieci (art. 34 ust. 4 pkt 2 ustawy). Jest to zakaz bezwzględny, zagrożony sankcją karną z art. 35 ustawy. Jeśli chodzi o uśmiercanie karpia w punktach sprzedaży detalicznej, mając na uwadze przepisy dotyczące humanitarnego traktowania i uśmiercania zwierząt, zaleca się, aby miejsce uśmiercania ryb było wydzielone, np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem konstrukcji sklepu, tak, aby uśmiercanie nie odbywało się w obecności osób postronnych, w tym w szczególności dzieci.
Personel: ma ukończone 18 lat, wykształcenie co najmniej zasadnicze zawodowe lub 3–letnie doświadczenie przy hodowli lub uboju ryb.
SPRZEDAŻ ŻYWYCH RYB I ICH TRANSPORT DO DOMU
Sposób pakowania musi uwzględniać dobrostan zwierząt oraz wykluczać narażanie zwierząt na niepotrzebne cierpienie.
– w pojemnikach z wodą istotny jest;
- wymiar pojemnika, tak aby ryba mogła przyjąć naturalna pozycję
- czas transportu(20 minut w temperaturze powyżej 10° C i 100 minut w temp. 1-5° C
– w pojemnikach bez wody umożliwiających wykorzystanie oddychania skórnego tlenem atmosferycznym
- opakowanie nie może ściśle przylegać do ciała ryby
- czas transportu (20 minut w temperaturze powyżej 10° C i 100 minut w temp. 1-5° C )
Optymalny sposób przenoszenia żywych ryb opracował Zakład Ichtiobiologii i Gospodarki Rybackiej PAN (opublikowany na stronie http://www.pankarprybacy.pl/sklepdom.html)
W wyniku konsultacji z producentami opakowań z tworzyw sztucznych i kolejnych prób powstało:
NOWE OPAKOWANIA DLA ZYWEGO KARPIA
zalety takiego opakowania:
- karp oddycha praktycznie całą powierzchnią ciała
- koszyk stanowi dodatkową ochronę ryb przed urazami mechanicznymi
- koszyk dodatkowo wzmacnia opakowanie
- koszyk nie powoduje kilkukrotnego wzrostu masy ryb wraz z opakowaniem tak jak w przypadku wiaderek i toreb foliowych z wodą
- nie wymaga atestu na kontakt z żywnością